Üle 150 tonni kriiti 1949

Möödunud aasta suvel tegi Tapa Tööstuskombinaat katsetusi söödakriidi tootmiseks. Rakendades katsetustel omandatud kogemusi, alustati tänavu söödakriidi tootmist juba suuremas ulatuses. Kuna kriidi kuivatamist teostatakse vastavate kuivatusruumide puudumisel praegu veel looduslikes tingimustes, siis oleneb tootmise edukus peamiselt ilmastikust. Kasutades ära tänavusi ilusaid ilmu, on Tapa Tööstuskombinaadi kriiditööstuse väikesearvuline, kuid töökas kollektiiv saavutanud söödakriidi tootmisel märkimisväärseid edusamme. Maikuu jooksul kaevati välja ja kuivatati vastavatel raamidel üle 150 tonni kriiti, millega täideti hooajaks planeeritud tootmisülesandest üle 60 protsendi. Seega on kriiditööstusel tänavu soodsaid eeldusi tootmisplaani tunduvaks ületamiseks, millise eesmärgi saavutamiseks ongi sm. Räitsaku juhtimisel rakendunud kriiditööstuse kõik töölised. Tubli kollektiiv püüab anda oma võimete parima, et täita sovhooside ja kolhooside poolt söödakriidi saamiseks antud tellimusi, millised ulatuvad praegu kaugelt üle 1000 tonni. 

Eriti elav nõudmine kriidi järele on noortes kolhoosides. Nii hankis Ambla valla Uue Elu kolhoos endale söödakriiti 2,5 tonni, Vohnja valla Lembitu kolhoos 1,5 tonni jne. 

Praegu, kus kriidi väljakaevamine toimub käsitsi, on tööstus võimeline andma keskmiselt 8 tonni kriiti päevas. Tööstuskombinaadil on kavatsus tulevikus töid mehhaniseerida. Samuti ehitatakse tulevikus vastav kuivatusseadeldis, millega avaneb võimalus kriidi kuivatamiseks ka vihmastel ilmadel. See aitaks tööstuse tootmisvõimsust mitmekordselt tõsta ja tööstus võiks söödakriidiga varustada kõiki ümberkaudseid kolhoose ja sovhoose. Lisaks söödakriidile hakkab Tapa Tööstuskombinaadi kriiditööstus ehitusorganisatsioonide varustamiseks tootma ka tehnilist kriiti.

Viru Sõna : Lääne-Virumaa ajaleht, nr. 67, 4 juuni 1949

Populaarne

Huvitav