Varangu 1961

ETKVL Keemiatööstuse «Orto» Varangu kriiditsehhi poole sammuja võib suitsevat korstnat talvises kirkuses asjata otsida. Vaikseksjäänud hoone kohal märkab lähemalejõudnu kahte musta plekktoru läbi paksu lumevaiba oma veel tumedamaid otsakoonuseid taeva poole küünitamas. Kuid suitsu poleks siit leidnud ka siis, kui teerööpas ei olnud veel ühtegi jääkaanega kaetud veelompi, ajal, mil kriiditsehhis tootmise haripunktil kõik kuivatustrumlid, transportöörid ja sõelad undasid. Kuid sellest hiljem. 

Vaatamata talvetaadi tembutamistele ukse taga kostab tsehhi kõrval asuvast töökojast keevitusvarraste särinat, treipingi mürisemist ja rauakõlinat. Mõnikord ilmuvad kahe hoone vahelisele alale ruttavad mehed, kes toimetavad mitmesuguste masinate ja seadmete osasid töökojast tsehhi või vastupidi. Vahel pahvatab hele keevitusleek tootmishoone uste vahelt - töötander on ka sinna kandunud. Kõiki neid askeldusi saadab aga saekaatri järjekindel «sahk-sahk» veidi eemal asuvast kuurist... Varangu kriidltsehhis on talvine argipäev.

...Enn Meisalu lülitab sisse elektrimootori ja jälgib teraselt äsjaremonditud lubjasõela tööd. Hästi. Esimene seadeldis uuele osakonnale on seega korras. Jah, uuele, sest tuleval aastal hakatakse siin valmistama ka vankrimääret. Nüüd võib siis asuda katla monteerimisele.

Samas ruumis askeldab veel mehi. Harry Hindrekus ja Vilghelm Haikonen on peaaegu lõpule jõudnud ventilatsiooni sisseseadmisega töökojas. Robert Husu parandab aga koos ühe teise mehega treipingi läbikulunud laagrit. Ka Evald Kestavit, ettevõtte kõigi juhtimis- ja lülituskilpide ning paljude teiste elektriseadmete autorit võib siin sageli kohata. Mõnikord astub sisse Harry King, kriiditsehhi noor juhataja, kes meisterdajatega aru peab ja neile nõu annab.

Need on mehed, kelle nuputamiste ja katsetamiste tulemusena mehhaniseeriti ja automatiseeriti kogu kriiditsehhi töö. Nemad ise konstrueerisid ja ehitasid peaaegu kõik seadmed ettevõttes, täiustasid ja parandasid vanu, kuni jõuti selleni, et alates kaevandamisest kuni lattu paigutamiseni ei puuduta inimese käsi toodangut. Mitmekopaline ekskavaator laeb täis vagonetid, endaehitatud mootorvedur veab need tsehhi, kus transportöörid viivad toorkriidi ühest agregaadist teise. Praegu on valmimas mehhanism, millega suruõhu abil võib transportida valmistoodangu otse lattu, teise samasuguse abil aga autodele või vagunitesse. Sellega mehhaniseeritakse viimane töölõik, mida seni tuli teha käsitsi. Kui 1957. aastal, enne ettevõtte rekonstrueerimist, töötas kriidi tootmisel ühes vahetuses 6 inimest, siis nüüd ainult neli ja nendegi ülesandeks on põhiliselt suunata tööprotsessi nuppudele vajutamisega juhtimiskilpidel. Tänavu toodi tsehhi tööstusvool, jälle oma meeste töö, ja sellepärast ei leiagi tsehhihoonele lähenedes selle kohal suitsuvinet. Sama aja jooksul, s. t. 1957. aastast, on aga kriidi ööpäevane väljalase suurenenud 5 tonnilt 15-le.

Kuid mehed töökojas, kontoris ja need, kes praegu metsas uut kaevandustrassi rajavad, nuputavad aga ikka edasi - mida veel teha, et oleks parem, et edusammud oleksid suuremad?

Tsehhi kontoris, Harry Kinga ees laual on dokumentide virn, paberilehti, mõned nendest joonistega, peas aga lasu mõtteid. Viimaste aastate jooksul on kriiditsehhi kollektiiv palju saavutanud. Kuid plaanid edaspidiseks on ikka kõigil peas. Ees seisavad suured ülesanded, sest teha on veel rohkem, eriti rahutu vaimuga kriiditootjatel. Harry King laseb mõtetel libiseda ... Jõe süvendamine ja kuivendustrassi rajamine, millega veetase kaevanduses langeb ühe meetri võrra, vabastades uued kriidilademed. Varangu allikate tammide taastamine veetagavarade säilitamiseks; kaevanduse laiendamine; sanitaartehnilise sõlme ehitamine; kõigi seadmete remondi lõpetamine; vankrimäärdetsehhi masinate ja nende toodangu jaoks 5000 kasti valmistamine. Palju tuleb veel nuputada ja ehitada ...

Kellaosutid näitavad tööaja lõppu. Jaheda õhu pahmakat enestega kaasa tuues sisenevad külmast õhetavate nägudega mehed. Tuba täitub jutukõmina ja saginaga. Need on kaevandustrassi puhastajad - endised kriiditootjad, praegu ajutiselt metsatöölised - mehed iga töö peale.

Täna antakse välja sooja talveriietust. Passitatakse kuubesid, valitakse vilte. Arutatakse ja peetakse nõu, räägitakse, mis tehtud ja veel vaja ette võtta. Tuulesaba akna taga keerutab lumesülemeid räästa alla. Jää soos raksub aeg-ajalt külma pigistuses. Ainult kriiditootjate peres ei ole märgata rahunemist. Uue ja täiuslikuma otsingu vaimu tulvab siit niisama lakkamatult nagu Varangu kinnikülmumatutest allikatest.


Kommunismi Koit : EKP Väike-Maarja Rajoonikomitee ja Väike-Maarja Rajooni TSN häälekandja, nr. 148, 16 detsember 1961

Populaarne

Huvitav