Varangu 1961

Neljas aasta tööd ja katsetusi

Meie vabariigi põllumajanduses on tähtis koht karjakasvatusel, mis omakorda eeldab tugeva ja mitmekesise söödabaasi olemasolu. Kuna ETKVL Keemiakombinaadi «Orto» Varangu kriiditsehh on tootmisvõimsuselt vabariigi suurim ja kõige enam mehhaniseeritud söödakriiti tootev ettevõte, siis on huvitav heita pilk tsehhi tekkeloole ja arenguperspektiividele. Varangu kriiditsehh alustab käesoleval kevadel oma neljandat tootmishooaega. Ettevõtte iga on väga lühike, kuid saavutatud on selle aja jooksul küllaltki palju. Näitena võiks tuua, et kogutoodang ühe töötaja kohta on tõusnud 1958. a. võrreldes seitsmekordseks, tunduvalt on vähenenud üldkulud ja peaaegu täielikult kadunud inimese füüsilise tööjõu kasutamine. Tsehh alustas tootmist katsetehasena 1958. a. kusjuures püstitatud eesmärgiks oli välja töötada kõige ökonoomsem söödakriidi kaevandamise ja kuivatamise tehnoloogia, arvestades materjali iseärasusi ja kohapealseid tingimusi. Seetõttu ei osutunud võimalikuks sisustada tööstust kindla projekti alusel, vaid seadmed tuli paigaldada ja enamuses ka ehitada kohapeal jooksva töö käigus tootmisprotsessi ajal. Tuli ehitada oma jõujaamad elektrienergia saamiseks ja sisustada remonditöökoda. Peagi lisandusid algul katseliselt kasutusele võetud trummel-vaakuumfiltrile veel rida kohapeal ehitatud seadmeid, nagu kraaptransportöör, õliküttel töötav kuivatusahi, kaks trummelkuivatit koos sõelumisseadmetega, rida vahetransportööre ning keeruline ventilatsioon ja soojusvahetussüsteem. Kohapeal ehitati mootorvedur toorkriidi transpordiks. Kuna kogemused puudusid, tulid paljud seadmed katsetusperioodil ümber teha või täiendada. Kõigi seadmete tsentraliseeritud juhtimiseks on valmimas elektriline kontroll-juhtimispult. Lõplikult väljaehitamisel on uus mehaanikatöökoda ja kriidi laadimistööde mehhaniseerimine.

Kuna kriidi tootmine toimub põhiliselt suveperioodil, rajati käesoleval aastal tsehhi juurde olemasoleva saekaatri baasil kastilaua osakond, kus talveperioodil valmistatakse kaste kombinaadi toodangu pakkimiseks. Käesoleval kevadel alustatakse tööstusruumide üldist heakorrastamist, kusjuures on ette nähtud tsehhi ümbruse osaline haljastamine. Suuremaks tööks enne tootmise alustamist on veel õliladude rekonstrueerimine, autokaalu ehitamine ja sanitaarruumide väljaehitamine.

Kõik eeltoodu on saavutatud tsehhi kollektiivi pingsa ja teadliku töö tulemusena. Kuna meie pere on väike, tööd aga väga mitmesugused, on iga vanem kollektiivi liige kujunenud «universaalseks» tööjõuks, kes suudab teha pottsepa- või ehitustöid sama hästi kui remontida vaakuumpumpa või mootorvedurit.

Eriti tahaks siinjuures rõhutada paljude töötajate isiklikku loomingulist osa tsehhi väljaehitamisel. Nii on elektrik sm. Kestavi poolt eeskujulikult tehtud kogu ettevõtte madalpinge elektrivõrgu ehitustööd, sealhulgas ka elektrilised kontroll- ja signalisatsiooniseadmed ning jaotuskilbid. Mehaanik sm. King taastas mootorveduri, konstrueeris liikuva noolega kraaptransportööri ja teise kuivatustrumli koos abiseadmetega. Kastilaua osakonna rajamisel aitas mitmesuguste saeagregaatide ehitamisel ja saagide korrastamisel kaasa sm. Visnapuu. Rida töötajaid, nagu sm-d Husu, Haikonen, Sikman, Hindrekus, Haljas, Saar, Sokk jt., paistavad silma hoolsa töösse suhtumise ja erialase meisterlikkusega. Talveperioodil, mil tööpinge on üldiselt mõõdukam, täiendavad töötajad teadmisi. Näiteks organiseeriti kursused elektrikutele. Kriiditsehhi töötajate sm. Kingu ja Husu initsiatiivil toimuv.ad praegu Varangul kursused auto- ja mootorratta juhtimislubade taotlemiseks. Viimast üritust tuleb eriti seepärast esile tõsta, et loengud toimuvad ühiskondlikus korras tasuta, kusjuures lektoriteks on kohalikud asjatundjad. Rida noori, nagu sm-d Husu, Meisalu ja Sokk

Nüüd veel mõni sõna tsehhi tulevikuperspektiividest. Kuna tsehhi tootmisvõimsus ületab juba praegu vabariigi riiklikele majanditele planeeritud vajaduse söödakriidi osas, siis on ettevõtte esmaseks ülesandeks toodangu omahinna alandamine. Kuna Eestisse loomasöödaks sisseveetav madalakvaliteediline mäekriit on hinnalt palju odavam ja leiab seetõttu majandites laialdast kasutamist, siis tuleb muuta ka kvaliteetne kohalik järvekriit kõigile kättesaadavaks. Ettevõtte täie võimsuse rakendamiseks tuleb leida kriidile uusi tarvitamisvõimalusi. Põllumajanduse jaoks on võimalik toota jämedateralist linnusööta. Tapa rajoonis kasutatakse söödakriiti laialdaselt siloaukude kattematerjalina, kuna kriit ei saasta silo pealmist kihti. Lõuna-Eestis lubjatakse eelneva töötluseta järvekriidiga happelisi põlde. Järvekriidist toodetud tehnilist kriiti kasutatakse kummi-, värvi, ja klaasitööstuses täiteainena, keraamikatööstuses aga lisatakse peenendatud kriiti plastilistele savidele. Laialdane tööpõld uurimistöödeks on just viimasel alal.


Kommunismi Koit : EKP Väike-Maarja Rajoonikomitee ja Väike-Maarja Rajooni TSN häälekandja, nr. 43, 11 aprill 1961

Populaarne

Huvitav