Fosforiidi kaevandamise tehnoloogia

Fosforiiti kaevandatakse nii nagu teisigi kihtmaavarasid - nii avakaevandamismoodusega kui allmaakaevandamismoodusega. Avakaevandamisviis võib olla vaalkaevandamine või aukkaevandamine. Allamaakaevandamisviis võib olla kamberkaevandamine, laavakaevandamine või alakorrustega kamberkaevandamine kas varistamisega või ilma, või täitmisega. Kaevandamistehnoloogia võib olla draglainidega lihtkaevandamine, katendi teisaldamisega vaalkaevandamine või katendi eemaldamisega aukkaevandamine e. transportkaevandamine. Allmaakaevandamisel võib rakendada puur-lõhketöödega kamberkaevandamist, nii tulptervikutega kui linttervikutega, nii ketasteradega laavakombainidega lankkaevandamist, puurlõhketöödega lankkaevandamist kui ketasteradega frontaalkombainidega kamberkaevandamist. Kõigi tehnoloogiate korral võib kasutada alakorrustega kaevandamist ja täitmist.

Eestis saab fosforiidi kohal lasuvat diktüoneemakilta, e. uraanimaaki kaevandada sarnaselt. Peamine erisus on selle pehmus ja vähene abrasiivsus, seega saab kasutada hõlpsamalt mehhaanilist raimamist ka lõiketeradega ja pöördteradega.

Ülgas(t)el kaevandati fosforiiti käsitsi, varistamisega kamberkaevandamise tehnoloogiaga. Maardu kaevanduses kaevandati puur-lõhketöödega laavakaevandamise tehnoloogiaga. Maardu põhjakarjääris kaevandati nii mehhaanilise pärikoppekskavaatoriga paljandamisega ja katendi selektiivse paigutamisega ning mitmeastmelise puur-lõhketöödega raimamise tehnoloogiaga. Maardu põhja- ja lõunakarjääris kaevandati dragalinidega lihtkaevandamise tehnoloogiaga.

Fosforiidi kaevandamine on oluliselt keerulisem, kallim ja tülikam kui põlevkivi kaevandamine.

Populaarne

Huvitav